Gezonde bak-recepten

Biologische worteltaart met noten. ( zonder suiker)

Deze taart is een van mijn favorieten! Gezond en lekker, gaan hand in hand. Deze mag je zeker ook als ontbijt eten. Niet alleen je mond maakt een sprongetje, maar je hele lijf gaat dansend de dag tegemoet;) Boordevol ijzer, vitaminen A,C, E, D, magnesium, zink en kalium.

Benodigdheden:

100gram speltmeel

200 gram amandelmeel

500 gram biologische wortelen

2 bio eieren

2 fair trade bananen

100 gram ongebrande gemengde noten

2 tl. gemberpoeder

1 tl. kaneelpoeder

rasp van bio citroen en sinaasappel

2 tl baking soda of bakpoeder

200 gram dadels (medjoul)

75 gram gesmolten kokosolie

oven en bakblik van Ø24 cm

Zo maak je het:

Verwarm oven voor op 180*C (= hetelucht of gasoven)elektrische oven op 190*C, vet bakblik in met olie of bekleed het met bakpapier. Rasp de wortelen eerst. Mix alle meel, bakpoeder, kaneel en gember in grote kom door elkaar. Klop vervolgens in kleine kom de eieren goed los, voeg de geschilde en klein gemaakte bananen toe bij eieren en kokosolie. Mix dit tot romige massa. Doe vervolgens de natte ingrediënten bij droge en meng alles tot smeuïge massa. Snijdt dadels in kleine stukjes, doe wortelrasp erbij en de (gehakte) noten. Doe dit alles bij beslag en meng het nog eens goed door. Schep beslag in bakblik en bak het af in oven in ca. 50-60 minuten. Controleer met houten prikker taart al gaar is. de prikker moet relatief droog zijn.

Serveertips erbij: magere of halfvolle kwark met vers fruit van seizoen. beetje kaneel erover strooien naar wens.

PAS OP! TEL JE VINGERS NA, NA HET ETEN VAN TAART;)

EET SMAKELIJK


HAVERMOUT APPELTAART

Een lekkere gezonde herfst taart van mergellandfruit. Een kanjer voor te herstellen ná sportactiviteit. De verhouding van de eiwitten / koolhydraten / vetten zijn perfect voor de spieren. Deze ‘allrounder’ zit boordevol goede ingrediënten.

Benodigdheden:

200 gram speltmeel of volkorenmeel

100 gram havermout

1 ei

75 gr rozijnen

1 kg zachtzure appelen, bv elstar, jonagold of goudreinette

150 gr (room)boter

2-3 dadels

2-3 tl kaneel

Alles op kamertemperatuur

Zo maak je het:

1)Wel de rozijnen in lauwwarm water ca. 15 minuten, en dep ze daarna droog op keukenpapier.

2)Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijdt appels in kleine blokjes, doe ze in kom

3) Verwarm oven voor ( gas-hetelucht op 180*C, elektrische oven op 190*C)en vet springvorm van Ø24 cm in, of bekleedt deze met bakpapier

4)Roer boter zacht in beslagkom, klop ei los in andere kom. Doe 2/3 van eimengsel in beslagkom bij boter en voeg meel en havermout hierbij, meng alles heel goed door elkaar.

5)Voeg aan appelblokjes de klein gesneden dadels, kaneel, rozijnen en de rest van ei toe, en meng alles met hand door elkaar

6)Bedek 1/3 van deeg mengsel de bodem van springvorm en druk aan, en 1/3 van deegmengsel zo ook de randen.

7) Vul de springvorm met appelmengsel en druk beetje aan, doe de rest van deegbeslag over appelen verdelen

8)Bak appeltaart in 60 minuten goudbruin en krokant.

9) Laat ca. 1 uur afkoelen in springvorm, voordat je hem gaat opeten;)

10) EET SMALIJK

 

 

Havermout- of speltkoekjes: ( recept voor ca 15 koekjes)

Benodigdheden:

mixer / keukenmachine met kneedhaken

oven en bakplaat

bakpapier

 

Ingrediënten:

100 gr. havermout

2 (biologische) eieren

5 ontpitte dadels

1 vanillestokje (merg)

snufje (bakkers) zout

100 gr boter of margarine

150 gr havermeel of volkoren speltmeel

50 gr. amandelen

50 gr. hazelnoten

100 gr ongezoete cranberry’s of blauwe rozijnen

 

Zo maak je het:

1) Verwarm oven voor ( gas-hetelucht op 180*C, elektrische oven op 190*C)en bekleed bakplaat met bakpapier

2) Klop de eieren met dadels (vooraf  in kleine stukjes snijden), het vanillemerg en zout los

3) Smelt de boter en roer deze door eimengsel

4) Hak de noten klein en voeg deze met alle andere ingrediënten toe aan eimengsel. Goed tot een egale massa roeren.

4) Maak van deeg kleine bolletjes en leg ze naast elkaar op bakplaat met 3-4 cm ertussen.

5) Bak de koekjes in ca 15 minuten mooi bruin. Probeer ze helemaal te laten afkoelen 😉 voordat je gaat proeven.

( 1 koekje = ca 90 Kcal. Is ook goed vóór het sporten, of  erna.)